Kurt Cobain: Η σπασμένη κιθάρα του από την πρώτη περιοδεία των Nirvana πωλήθηκε για 500.000 δολάρια

Ο Kurt Cobain χρησιμοποίησε την κιθάρα σε δύο συναυλίες στην πρώτη περιοδεία των Nirvana στις ΗΠΑ το 1989.

Μία κιθάρα Fender Mustang του 1973, την οποία διέλυσε επί σκηνής ο Kurt Cobain κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας των Nirvana το 1989, πωλήθηκε σε δημοπρασία για σχεδόν 500.000 δολάρια.

Η νικητήρια προσφορά των 486.400 δολαρίων ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση των 200.000 δολαρίων στο πλαίσιο της δημοπρασίας «Icons and Idols: Rock ‘N’ Roll» που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ο οίκος Julien’s Auctions.

Στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία κοινού στο Hard Rock Cafe της Νέας Υόρκης, βγήκε στο σφυρί πληθώρα μοναδικών αναμνηστικών αντικειμένων της ροκ σκηνής.

Η διαλυμένη κιθάρα του Kurt Cobain έκλεψε τις εντυπώσεις, αφού η τελική προσφορά για την αγορά της άγγιξε το μισό εκατομμύριο δολάρια.

Ο Kurt Cobain χρησιμοποίησε τη Mustang σε δύο συναυλίες στην πρώτη περιοδεία των Nirvana στις ΗΠΑ το 1989: σε μία συναυλία στις 8 Ιουλίου στο Club Dreamerz στο Σικάγο και την επόμενη νύχτα στο Sonic Temple στο Wilkinsburg της Πενσυλβάνια, όπου έσπασε την κιθάρα, όπως έκανε συχνά στο τέλος των συναυλιών των Nirvana.

Μετά τη συναυλία στο Wilkinsburg, οι Nirvana έμειναν στο διαμέρισμα του Sluggo Cawley του συγκροτήματος Hullabaloo.

Τότε ο Kurt Cobain παρατήρησε την ομοίως διαλυμένη Gibson SG του Sluggo. Πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να επισκευάσει την SG αρκετά ώστε να την ξανασπάσει, ο Cobain πρότεινε ανταλλαγή με την Mustang του, μία προσφορά που ο Sluggo σοφά αποδέχτηκε.

Ο Kurt μάλιστα έγραψε πρόχειρα στο σώμα της κιθάρας με στυλό: «Yo Sluggo, ευχαριστώ για την ανταλλαγή! ΑΝ είναι παράνομο να ροκάρεις, βάλτε με στη φυλακή… NIRVANA».

Επίσης ζωγράφισε δύο λουλούδια κατά μήκος του πάνω δεξιού τμήματος του pickguard πριν το συγκρότημα προχωρήσει στην επόμενη συναυλία του.

Ο Sluggo Cawley θυμήθηκε τη συνάντηση σε συνέντευξη που έδωσε το 2020 στο Innocent Words, περιγράφοντας: «Ο Kurt με ρώτησε αν θα μπορούσε να πάρει τη σπασμένη Gibson SG που είχα κρεμασμένη στον τοίχο μου. Του είπα λοιπόν: “Βέβαια, αλλά τώρα δεν θα έχω μία για τον τοίχο μου”. Ο Kurt μου απάντησε: “Θα επιστρέψω αμέσως”».

«Πήγε στο φορτηγάκι τους και μου παρουσίασε μία Fender Mustang του 1973, για την οποία θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να επισκευαστεί. Εν είδει παρωδίας για τη λατρεία του ήρωα της κιθάρας, του ζήτησα να μου την υπογράψει», πρόσθεσε.

Η Fender Mustang είχε εκτεθεί στο παρελθόν στο Experience Music Project στο Σιάτλ από το 2007 έως το 2008.

 

Kurt Cobain: Η σπασμένη κιθάρα του από την πρώτη περιοδεία των Nirvana πωλήθηκε για 500.000 δολάρια

RELATED POSTS
GOSSIP NEWS
“Τίποτα δεν πρόκειται να με σταματήσει”: Η Σελίν Ντιόν περιγράφει λεπτομερώς τη ζωή με το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου

Η Σελίν Ντιόν μίλησε για τη ζωή με το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPS), μια εξουθενωτική πάθηση με την οποία διαγνώστηκε το 2022. Το SPS, μια

Περισσότερα»