Δεκάδες ψεύτικες φωτογραφίες της Taylor Swift με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης κατέκλυσαν το διαδίκτυο

Η Taylor Swift είχε μια δύσκολη εβδομάδα. Τις τελευταίες ημέρες, οι ακατάλληλες φωτογραφίες που υποτίθεται ότι τη χαρακτηρίζουν έχουν γίνει viral στο X. Ωστόσο, αυτές οι εικόνες είναι ψεύτικες, deepfakes που δημιουργήθηκαν με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα, αυτό το θέμα κάνει πάταγο στον χώρο της πολιτικής.

Η SAG-AFTRA (το συνδικάτο των ΗΠΑ που εκπροσωπεί περίπου 170.000 εργαζόμενους στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας) καταδίκασε τις εικόνες, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο «επιβλαβές και βαθιά ανησυχητικό» σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

«Η ανάπτυξη και η διάδοση ψεύτικων εικόνων –ειδικά άσεμνων εικόνων– χωρίς τη συγκατάθεση κάποιου πρέπει να καταστεί παράνομη», δήλωσε το σωματείο, προτρέποντας επίσης να υποστηρίξει τον νόμο του Κογκρέσου Joe Morelle για την Πρόληψη του Deepfakes of Intimate Images. «Ως κοινωνία, έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε αυτές τις τεχνολογίες, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα πριν να είναι πολύ αργά. Στεκόμαστε πίσω από την Taylor και τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που είναι θύματα αυτού του είδους παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της αυτονομίας τους».

Οι εικόνες έχουν πυροδοτήσει μια σημαντική συζήτηση στο Διαδίκτυο και στο Καπιτώλιο σχετικά με την ανάγκη για αυξημένη προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη και τον έλεγχο περιεχομένου. Ένα tweet με μια σαφή εικόνα της ποπ σταρ που δημιουργήθηκε από AI παρέμεινε στην πλατφόρμα για περίπου 17 ώρες, συγκεντρώνοντας 45 εκατομμύρια προβολές προτού αφαιρεθεί οριστικά.

Απαντώντας στο περιστατικό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre περιέγραψε τις εικόνες ως «ανησυχητικές». Η Jean-Pierre κάλεσε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επιβάλουν πιο αυστηρά τις πολιτικές συγκράτησης περιεχομένου και υποστήριξε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ψήφιση προστατευτικής νομοθεσίας.

«Ανησυχούμε από τα νέα των εικόνων που κυκλοφορούν που παρουσιάσατε, ψευδείς εικόνες για την ακρίβεια», είπε η Jean-Pierre. «Ενώ οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση περιεχομένου, πιστεύουμε ότι έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επιβολή των δικών τους κανόνων για την πρόληψη της διάδοσης παραπληροφόρησης. Φυσικά, το Κογκρέσο θα πρέπει να λάβει νομοθετική δράση».

Η Swift δεν είναι η μόνη γυναίκα, διάσημη ή όχι, που υπόκειται στη δημιουργία εικόνων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη χωρίς τη συγκατάθεσή της. Η Deepfake πορνογραφία ξεχωρίζει ως μία από τις πιο ανησυχητικές χρήσεις της τεχνολογίας που έχει επηρεάσει εξέχουσες προσωπικότητες της ψυχαγωγίας, για να μην αναφέρουμε τη χρήση της στη δημιουργία νέου υλικού χωρίς την άδεια των καλλιτεχνών.

Επιπλέον, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα βασικό σημείο στις διαπραγματεύσεις της περσινής απεργίας του SAG: «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αναθέτει σε τρίτους την τέχνη».

RELATED POSTS
GOSSIP NEWS
“Τίποτα δεν πρόκειται να με σταματήσει”: Η Σελίν Ντιόν περιγράφει λεπτομερώς τη ζωή με το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου

Η Σελίν Ντιόν μίλησε για τη ζωή με το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPS), μια εξουθενωτική πάθηση με την οποία διαγνώστηκε το 2022. Το SPS, μια

Περισσότερα»