Οι διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision δήλωσαν ότι «λυπούνται» που ορισμένες αντιπροσωπείες «δεν σεβάστηκαν το πνεύμα των κανόνων» στη Σουηδία.
Η Ιταλίδα Angelina Mango και η Ιρλανδή Bambie Thug είναι μεταξύ των διαγωνιζόμενων που παραπονέθηκαν για μια «τεταμένη» και «φρικτή» ατμόσφαιρα στα παρασκήνια. Ο Ολλανδός τραγουδιστής Joost Klein στάλθηκε επίσης στο σπίτι αφού κατηγορήθηκε για εκφοβιστική συμπεριφορά από μια γυναίκα μέλος του συνεργείου παραγωγής.
Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), η οποία διευθύνει τη Eurovision, αναγνώρισε ότι αρκετοί διαγωνιζόμενοι είχαν υποβάλει καταγγελίες.
«Μιλήσαμε με μια σειρά αντιπροσωπειών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σχετικά με διάφορα θέματα που τέθηκαν υπόψη μας», ανέφερε. «Τα διοικητικά όργανα της EBU, μαζί με τους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών, θα επανεξετάσουν τα γεγονότα γύρω από την ΟΚΕ στο Μάλμο για να προχωρήσουν με θετικό τρόπο και να διασφαλίσουν ότι οι αξίες της εκδήλωσης γίνονται σεβαστές από όλους».Πρόσθεσε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις θα συζητηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Ο διαγωνισμός επίσησς επισκιάστηκε από διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ, λόγω του ανθρωπιστικού κόστους του πολέμου κατά της Χαμάς. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Μάλμο και ο εκπρόσωπος της χώρας, Έντεν Γκολάν, δέχτηκε ένα μείγμα αποδοκιμασιών και επευφημιών από το κοινό. Μετά τον μεγάλο τελικό, η Ιρλανδή διαγωνιζόμενη Bambie Thug, η οποία έχει εκφράσει τις φιλοπαλαιστινιακές της απόψεις, κατηγόρησε επίσης τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Ισραήλ, KAN, ότι «υποκινούσε τη βία» εναντίον τους κατά τη διάρκεια της κάλυψής τους. H Bambie Thug προχώρησε παραπέρα, δηλώνοντας ότι οι διοργανωτές δεν είχαν απαντήσει σε πολλαπλά παράπονα πριν από τον τελικό. «Ακόμα δεν έχουμε λάβει δήλωση πίσω», είπαν, προσθέτοντας ότι η EBU «μας επέτρεψε να γίνουμε αποδιοπομπαίοι τράγοι, μας επέτρεψε να είμαστε ο εκπρόσωπος για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».
Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού, ένας από τους σχολιαστές του σταθμού σημείωσε ότι ο ερμηνευτής είχε «μιλήσει αρνητικά για το Ισραήλ».
«Αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό αργότερα», πρόσθεσε ο σχολιαστής. «Ετοίμασε τις κατάρες σου». Το σχόλιο μπορεί να ήταν μια αναφορά σε έναν στίχο στο τραγούδι της Bambie Thug, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός εξάγωνου σε έναν πρώην σύντροφο, αλλά ο τραγουδιστής ένιωσε ότι ξεπερνούσε τα όρια.
«Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας [Kan] δεν υπάκουσε τους κανόνες και ελπίζω την επόμενη χρονιά να μην είναι σε θέση να διαγωνιστεί εξαιτίας αυτού», είπαν στους δημοσιογράφους μετά τον διαγωνισμό.
Άλλοι συμμετέχοντες κατηγόρησαν την ισραηλινή αντιπροσωπεία ότι τους μαγνητοσκοπούσε και δημοσίευσε κλιπ στο διαδίκτυο χωρίς την άδειά τους.
Η Eden Golan του Ισραήλ, η οποία τελικά ήρθε πέμπτη στον διαγωνισμό, αναγνώρισε επίσης ότι η διαμάχη σχετικά με την εμφάνισή της είχε βαρύνει. «Το να πω ότι ήταν εύκολο θα ήταν ψέμα», έγραψε στο Instagram . «Αλλά με την υποστήριξη και την αγάπη σας, μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω και να κάνω την απόλυτη καλύτερη απόδοση που ήξερα ότι μπορώ να κάνω».
Αρκετοί συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ολύ Αλεξάντερ του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψαν κοινή δήλωση που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει του διαγωνισμού.
Και η Γκολάν φάνηκε να αντιμετωπίζει επικρίσεις από τους συνδιαγωνιζούμενους της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.
Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι εθεάθη να χασμουριέται και να προσποιείται ότι αποκοιμήθηκε την ώρα που μιλούσε η Γκολάν. Και όταν στην Ισραηλινή τραγουδίστρια είπαν ότι δεν χρειαζόταν να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η παρουσία της «ενείχε κίνδυνο», ο Joost Klein διέκοψε για να ρωτήσει: «Γιατί όχι;».
Δύο μέρες αργότερα, ο Joost Klein αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για μια υποτιθέμενη σύγκρουση με μια γυναίκα μέλος του συνεργείου παραγωγής, η οποία έκανε καταγγελία στη σουηδική αστυνομία. Οι Ολλανδοί διοργανωτές The Netherlands Songfestival δήλωσαν ότι ο Κλάιν είχε «επανειλημμένα υποδείξει» ότι δεν ήθελε να κινηματογραφηθεί και ότι «δεν άγγιξε τη γυναίκα ».
Τότε, η EBU έκρινε απαραίτητο να διευκρινίσει ότι το περιστατικό «δεν αφορούσε κανέναν άλλο ερμηνευτή ή μέλος της αντιπροσωπείας». Ο συμμετέχων από τη Λιθουανία Silvester Belt, εν τω μεταξύ, είπε ότι μετάνιωσε που συμμετείχε στον μεγάλο τελικό συνολικά. «Το να ακολουθήσω αυτή τη χώρα, με το πλήθος να είναι τόσο έντονο, ήταν ένα από τα χειρότερα πράγματα που έπρεπε να περάσω», έγραψε στα social media , αναφερόμενος στο γεγονός ότι η απόδοσή του ακολούθησε εκείνη του Ισραήλ «Πραγματικά έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε, αποκαλώντας τον διαγωνισμό «τραυματική εμπειρία» και προσθέτοντας: «[Μακάρι] να τελείωναν όλα μετά το πρώτο ημιτελικό».
Ο Ελβετός τραγουδιστής Nemo κέρδισε τον διαγωνισμό με το τραγούδι του The Code, το οποίο συζητούσε το ταξίδι τους στο να ταυτιστούν ως μη δυαδικά άτομα. Σε συνέντευξη Τύπου μετά το σόου, ο 24χρονος είπε ότι η συμμετοχή ήταν «πραγματικά έντονη» και «όχι απλώς ευχάριστη σε όλη τη διαδρομή».
Σημείωσαν ότι είχαν συμβεί «πολλά πράγματα» για να φαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν ήταν «όλα για την αγάπη και την ενότητα», κάτι που τους έκανε «πραγματικά λυπημένους».
Ωστόσο, σημείωσαν ότι «ταυτόχρονα υπήρχε τόση αγάπη και εδώ», προσθέτοντας ότι «ίσως η Eurovision χρειάζεται λίγο διόρθωση».
Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Πορτογαλίας RTP διαμαρτυρήθηκε επίσης στην EBU μετά την καθυστέρηση στη δημοσίευση της απόδοσής του στο YouTube μετά τον τελικό.
Η EBU απάντησε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στη διαγωνιζόμενη τους, την Iolanda, η οποία είχε ζωγραφίσει στα νύχια της σχέδια εμπνευσμένα από το keffiyeh – παραδοσιακά παλαιστινιακά κασκόλ που χρησιμοποιούνται για να δείξουν την υποστήριξη στη χώρα.