Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση επικαλείται το γεγονός ότι ο διαγωνισμός δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα.
Οι διοργανωτές του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision για το 2022 δηλώνουν ότι θα επιτραπεί στη Ρωσία να συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση, παρά την απρόκλητη εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Huffington Post, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η οποία διοργανώνει τον διαγωνισμό, υπεραμύνθηκε της απόφασής της σχολιάζοντας ότι Eurovision ως ένα «πολιτιστικό γεγονός που δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα».
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, πολλές ουκρανικές πόλεις βρίσκονται υπό επίθεση και ρωσικές ειδικές δυνάμεις και στρατεύματα έχουν εισβάλει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να αντικαταστήσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας με μία σκιώδη κυβέρνηση ή ίσως ακόμη και να προσαρτήσει την Ουκρανία στη Ρωσία.
Στην Eurovision 2022 διαγωνίζεται επίσης η Ουκρανία την οποία θα εκπροσωπήσει το rap συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania» μετά από την απόσυρση της Alina Pash, η οποία κέρδισε τον εθνικό τελικό της χώρας με το τραγούδι «Shadows Of Forgotten Ancestors», αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για ένα ταξίδι της το 2015 στην Κριμαία, περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
Για όλους όσοι εισέρχονται στην επικράτεια της Κριμαίας μέσω της Ρωσίας θεωρείται από την Ουκρανία ότι έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Alina Pash εισήλθε στην Κριμαία από τη Ρωσία.
Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον εκπρόσωπό της στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Τορίνο της Ιταλίας τον Μάιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία και εξήγγειλε κυρώσεις στη Ρωσία.
Η ουκρανική κρατική ραδιοτηλεόραση UA: PBC κάλεσε την EBU να αναστείλει την ιδιότητα μέλους της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς υπήρξαν «φερέφωνο του Κρεμλίνου και βασικό εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας», ενώ συμμετείχαν στη «συστηματική διάδοση παραπληροφόρησης» κατά της Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωσή της, η EBU ανέφερε ότι «ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα πολιτιστικό γεγονός χωρίς πολιτικό χαρακτήρα που ενώνει τα έθνη και γιορτάζει την ποικιλομορφία μέσω της μουσικής».
«Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μέλη της EBU τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση στο Τορίνο και επί του παρόντος σχεδιάζουμε να υποδεχτούμε καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό τον Μάιο. Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.
Η Eurovision αποτελεί συχνά πεδίο γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση πριν από λίγα χρόνια.
Το 2017, η Julia Samoylova επελέγη να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στον ετήσιο διαγωνισμό τραγουδιού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε εκείνη τη χρονιά στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Ωστόσο της απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα επειδή φέρεται να είχε περιοδεύσει στην Κριμαία χωρίς να εισέλθει από τα χερσαία σύνορα με την ηπειρωτική Ουκρανία.
Ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Channel One ανακοίνωσε τότε ότι δεν θα μεταδώσει την Eurovision και ούτε θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό.
Οι πιθανές λύσεις που πρότεινε η EBU περιλάμβαναν την εμφάνιση της Samoylova μέσω δορυφορικής σύνδεσης από τη Ρωσία ή την αντικατάστασή της από μία διαγωνιζόμενη που θα μπορούσε να ταξιδέψει νόμιμα στην Ουκρανία. Το Channel One φέρεται να απέρριψε και τις δύο επιλογές.
ΠΗΓΗ : Hit Channel